top of page
  • Foto del escritorMarta Robles

La coherència cardíaca.

Actualizado: 4 ago. 2023


En aquest article ens enfocarem en una de les darreres investigacions en el camp de la neuro-cardiologia i que observa la relació entre el cervell (motor de la raó) i del cor (motor de les emocions).

Ja s’ha pogut comprovar, que el cor no és només una “bomba de sang” sinó que es tracta d’un òrgan d’una gran sofisticació i complexitat capaç de generar, processar i rebre informació. De fet, en la formació d’un fetus, es desenvolupa primer el cor abans que el cervell i també sabem, que hi ha molta més informació que s’envia del cor al cervell i no el revés. Per aquesta raó, s’ha començat a parlar del “cervell del cor”.


La coherència cardíaca, la podem entendre també, com una tècnica o entrenament conscient que permet que entrin en relació i harmonia dos òrgans claus pel funcionament del ser humà: el cervell i el cor. És a dir, a través d’aquesta pràctica, entren en sincronia i generen un patró repetitiu i estable del ritme cardíac. Aquesta coherència psico-fisiològica afecta a la resta d’òrgans del cos.

En aquest ball equilibrat entre cor i cervell la presència de les emocions és fonamental i dependrà molt de la qualitat d’aquestes per parlar de dos tipus d’emocions. Podem parlar doncs, de les emocions renovadores on es troba la gratitud, l’alegria, la felicitat, la confiança i l’amor; i les emocions desgastants com la por, la ira, la frustració i la tristesa. Tant unes com les altres, influencien directament amb la freqüència i coherència cardíaca.

Les emocions agradables o renovadores promouen un patró harmònic que podem observar traduït amb ones amples, fluides i regulars que es coneixen com a ritme coherent i que tenen la propietat d’entrar amb sincronia amb el cervell, el sistema nerviós, els òrgans i la secreció hormonal. I tot plegat, aporta més benestar, claredat mental i capacitat de gestionar les nostres emocions.

En canvi, quan abunden les emocions desgastants o desagradables apareix un ritme desordenat, “incoherent” i caòtic. Aquest patró genera una desincronització a l’organisme que fa que augmenti la tensió arterial, l’estrès, el malestar i fins i tot, pugui aparèixer la malaltia.

Aquesta coherència cardíaca la podem entrenar a través de diverses pràctiques conscients, us en deixem una en aquest article. Doncs avui sabem, que aquesta sincronia entre cervell i cor, millora la salut emocional, l’estrès, l’ansietat, la tensió arterial, la memòria, el rendiment cognitiu, la qualitat del son i el dolor físic entre d’altres factors.

T’animes a provar-ho?


*

Pràctica

Els tres elements per practicar la coherència cardíaca són: emoció, atenció i respiració:

  1. Hem de cercar una emoció o sentiment renovador que ens recarregui d’energia (una persona estimada, la nostra mascota, una situació, un lloc,...)

  2. Posar atenció al cor. Respirar aquesta emoció positiva al centre del pit.

  3. Mantenir l’experiència i emoció al pit, al mateix temps que s’agafa el ritme respiratori del cor: inspirant 5 segons i exhalant 5 segons. Aconseguint el voltant de 10 segons un cicle complet de respiració.


*

Autora: Marta Robles


24 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Wu Wei

bottom of page