La coherència cardíaca.
- Marta Robles
- 6 jul 2022
- 2 Min. de lectura
Actualizado: 4 ago 2023

En aquest article ens enfocarem en una de les darreres investigacions en el camp de la neuro-cardiologia i que observa la relació entre el cervell (motor de la raó) i del cor (motor de les emocions).
Ja s’ha pogut comprovar, que el cor no és només una “bomba de sang” sinó que es tracta d’un òrgan d’una gran sofisticació i complexitat capaç de generar, processar i rebre informació. De fet, en la formació d’un fetus, es desenvolupa primer el cor abans que el cervell i també sabem, que hi ha molta més informació que s’envia del cor al cervell i no el revés. Per aquesta raó, s’ha començat a parlar del “cervell del cor”.
La coherència cardíaca, la podem entendre també, com una tècnica o entrenament conscient que permet que entrin en relació i harmonia dos òrgans claus pel funcionament del ser humà: el cervell i el cor. És a dir, a través d’aquesta pràctica, entren en sincronia i generen un patró repetitiu i estable del ritme cardíac. Aquesta coherència psico-fisiològica afecta a la resta d’òrgans del cos.
En aquest ball equilibrat entre cor i cervell la presència de les emocions és fonamental i dependrà molt de la qualitat d’aquestes per parlar de dos tipus d’emocions. Podem parlar doncs, de les emocions renovadores on es troba la gratitud, l’alegria, la felicitat, la confiança i l’amor; i les emocions desgastants com la por, la ira, la frustració i la tristesa. Tant unes com les altres, influencien directament amb la freqüència i coherència cardíaca.
Les emocions agradables o renovadores promouen un patró harmònic que podem observar traduït amb ones amples, fluides i regulars que es coneixen com a ritme coherent i que tenen la propietat d’entrar amb sincronia amb el cervell, el sistema nerviós, els òrgans i la secreció hormonal. I tot plegat, aporta més benestar, claredat mental i capacitat de gestionar les nostres emocions.
En canvi, quan abunden les emocions desgastants o desagradables apareix un ritme desordenat, “incoherent” i caòtic. Aquest patró genera una desincronització a l’organisme que fa que augmenti la tensió arterial, l’estrès, el malestar i fins i tot, pugui aparèixer la malaltia.
Aquesta coherència cardíaca la podem entrenar a través de diverses pràctiques conscients, us en deixem una en aquest article. Doncs avui sabem, que aquesta sincronia entre cervell i cor, millora la salut emocional, l’estrès, l’ansietat, la tensió arterial, la memòria, el rendiment cognitiu, la qualitat del son i el dolor físic entre d’altres factors.
T’animes a provar-ho?
*
Pràctica
Els tres elements per practicar la coherència cardíaca són: emoció, atenció i respiració:
Hem de cercar una emoció o sentiment renovador que ens recarregui d’energia (una persona estimada, la nostra mascota, una situació, un lloc,...)
Posar atenció al cor. Respirar aquesta emoció positiva al centre del pit.
Mantenir l’experiència i emoció al pit, al mateix temps que s’agafa el ritme respiratori del cor: inspirant 5 segons i exhalant 5 segons. Aconseguint el voltant de 10 segons un cicle complet de respiració.
*
Autora: Marta Robles
Comments